Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Paluszki rybne z kaszką owsianą
Niektóre dzieci nie lubią ryb, a nawet nie przekonasz ich do fileta. Ale wszyscy wiemy, jak dobre i zdrowe są ryby, więc byłoby szkoda, gdybyśmy nie nauczyli dzieci je jeść. W tych paluszkach rybnych z pewnością się zakochają. Oprócz dorsza zawierają również zielony groszek, który dzieci uwielbiają! Również szpinak baby to coś, co już zapewne lubią, ponieważ szpinak baby jest przecież dla dzieci . Z jajkiem, masłem i wielozbożową kaszką Kendamil w mgnieniu oka nie zostanie z nich śladu!
Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- garść szpinaku baby
- 30 g zielonego groszku (mrożonego)
- 80 g dorsza
- 1 jajko
- 10 g Kendamil BIO kaszki wielozbożowej dla dzieci
- masło (ewentualnie oliwa z oliwek lub masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Umyty baby szpinak i dorsza pokrój w małe kawałki. Dodaj rozmrożony groszek i wszystko krótko podsmaż na maśle. Zdejmij z ognia, ostudzić, dodaj kaszki oraz jajko i wszystko wymieszaj. Z powstałego ciasta formuj w dłoniach "paluszki", które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 20- 25 minut.
Rada: podczas formowania paluszków posyp dłonie kaszką, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Paluszki można również formować łyżeczką bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka