Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Baby pizza
W swojej najprostszej formie pizza powstała już dawno temu. Jej historia sięga aż 500 roku p.n.e., kiedy w czasach Imperium Perskiego żołnierze piekli na swoich tarczach płaski chleb. W średniowieczu Grecy i Fenicjanie piekli taki placki na gorących kamieniach i doprawiali je świeżymi ziołami. Współczesna włoska pizza pojawiła się w XVIII w., kiedy do włoskiego menu zaczęły powoli wkraczać pomidory. Słowo pizza pochodzi od „pita“ – co oznacza płaski chleb. Jest to w zasadzie rodzaj pieczonego ciasta, które pierwotnie było pożywieniem ubogich, dlatego że umieszczano na nim wszystko, co w domu zbywało. Dość szybko jednak podbiła serca, a raczej kubki smakowe bogatych, a dziś cieszą się nią smakosze na całym świecie. A my przedstawiamy przepis na pizzę, którą mogą zajadać się nawet ośmiomiesięczne dzieci.
Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- 1 mały buraczek
- 2 łyżki mrożonej lub konserwowej kukurydzy
- 2 łyżki mrożonego groszku zielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki delikatnej, bezglutenowej kaszki z brokułami, kalafiorem i serem Kendamil (150)
- zioła: świeża bazylia i nać pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj buraczka na parze lub klasycznie w wodzie, zblenduj i ostudź. Dodaj jajko, rozmrożony groszek i kukurydzę, posiekaną bazylię i pietruszkę i zagęść wszystko kaszką. Dokładnie wymieszaj i wylej powstałą mieszaninę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 185°C około 25 min. Następnie pozostaw do ostygnięcia do odpowiedniej temperatury, pokrój i możesz podawać. Zobaczysz, jak szybko zniknie z talerza!
Rada: możesz dodać kawałki poddanego obróbce termicznej BIO kurczaka, który na przykład został z obiadu.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka