Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Lekki deser twarogowy
Deser ten jest naprawdę łatwy. Do produkcji – na pewno, a pod względem kalorycznym… nasze dzieci zasługują na odrobinę poczciwego, pełnotłustego twarogu obfitującego w białko oraz wysokiej jakości tłuszczu mlecznego wraz z kroplą naturalnego słodzika. Zwłaszcza uzupełnionego świeżymi owocami. Wtedy deser można dosłodzić tylko troszeczkę. W połączeniu z kakaowymi ciasteczkami Good Gout i ekstraktem waniliowym, stanowi prawdziwy rarytas.
Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- 250 g pełnotłustego twarogu o kremowej konsystencji
- Good Gout BIO Ciasteczka kakaowe
- syrop z agawy (ewentualnie daktylowy lub miód)
- ekstrakt waniliowy
- świeże truskawki
- banan
- 2 zakręcane słoiczki
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce twaróg z syropem z agawy i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Ze względu na to, że deser będzie przez kilka godzin leżał w lodówce, dobrze jest przygotować go w zakręcanych słoiczkach.
W pierwszym słoiczku jako spodnią warstwę ułóż twarożek, wokół ścianki poukładaj plasterki banana a do środka wsyp rozdrobnione kakaowe ciasteczka. Na wierzchu ponownie nałóż warstwę twarogu i tym razem tylko trochę ciasteczek, aby zdążyły w lodówce wchłonąć wilgoć i zmięknąć.
Do drugiego słoiczka osobno zblenduj lub pognieć widelcem kilka truskawek i wymieszaj je z odrobiną pozostałego twarożku. Na dno słoiczka ułóż twarożek, na nim plasterki banana i puree z twarożku i truskawek. Czynność powtarzaj, dopóki wystarczy Ci banana i puree lub dopóki nie napełnisz słoika. Ostatnią warstwa powinien być twarożek.
Oba słoiczki zakręć i włóż do lodówki. Jeśli deser przygotujesz do południa, to po południu będzie w sam raz do zjedzenia.
Rada: pierwszy deser możesz ozdobić rozłamanym kakaowym ciasteczkiem, a drugi - bananem z liofilizowanymi malinami.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka