Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Drobiowe medaliony
Medaliony drobiowe to zdrowy wariant warzywno-drobiowych kotlecików, które nie są smażone, ale gotowane na parze, a potem zapiekane w piekarniku.. Na powierzchni są złotawe i lekko chrupiące, a w środku delikatne. Ale przede wszystkim zapomnij o spalonym tłuszczu, ponieważ w tym przepisie po prostu go nie ma. Jest tylko dużo warzyw, jajko, soczyste mięso z kurczaka, mąka ryżowa i kukurydziana i znowu dużo warzyw, które zawiera delikatna, bezglutenowa kaszka Kendamil z brokułami, kalafiorem i serem. Ciesz się wraz z dziećmi świetnym smakiem i zniewalającym aromatem sera!
Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- 30 g brokuła
- 40 g batata
- 30 g delikatnej, bezglutenowej kaszki Kendamil z brokułami, kalafiorem i serem
- 1 jajko
- kawałek cebuli
Sposób przygotowania:
Mięso, brokuły, batata i cebulkę ugotuj na parze. Następnie wszystko drobno posiekaj, dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj delikatnej, bezglutenowej kaszki Kendamil tak, aby uzyskać konsystencję, która pozwoli formować się w dłoniach. Formowane medaliony układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 20 minut, aż powierzchnia ładnie się przyrumieni.
Rada: Zamiast batata możesz użyć zwykłego ziemniaka. Warzywa, zamiast na parze, możesz krótko gotować w wodzie, ale wtedy wchłoną więcej wody, więc do uzyskania pożądanej konsystencji będziesz potrzebować więcej kaszki.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka