Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Drobiowe medaliony

21. 12. 2022

Medaliony drobiowe to zdrowy wariant warzywno-drobiowych kotlecików, które nie są smażone, ale gotowane na parze, a potem zapiekane w piekarniku.. Na powierzchni są złotawe i lekko chrupiące, a w środku delikatne. Ale przede wszystkim zapomnij o spalonym tłuszczu, ponieważ w tym przepisie po prostu go nie ma. Jest tylko dużo warzyw, jajko, soczyste mięso z kurczaka, mąka ryżowa i kukurydziana i znowu dużo warzyw, które zawiera delikatna, bezglutenowa kaszka Kendamil z brokułami, kalafiorem i serem. Ciesz się wraz z dziećmi świetnym smakiem i zniewalającym aromatem sera!

Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia


Czego będziesz potrzebować:

  • 30 g brokuła
  • 40 g batata
  • 30 g delikatnej, bezglutenowej kaszki Kendamil z brokułami, kalafiorem i serem
  • 1 jajko
  • kawałek cebuli

Sposób przygotowania:

Mięso, brokuły, batata i cebulkę ugotuj na parze. Następnie wszystko drobno posiekaj, dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj delikatnej, bezglutenowej kaszki Kendamil tak, aby uzyskać konsystencję, która pozwoli formować się w dłoniach. Formowane medaliony układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 20 minut, aż powierzchnia ładnie się przyrumieni.

Rada: Zamiast batata możesz użyć zwykłego ziemniaka. Warzywa, zamiast na parze, możesz krótko  gotować w wodzie, ale wtedy wchłoną więcej wody, więc do uzyskania pożądanej konsystencji będziesz potrzebować więcej kaszki.

Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka