Przepis dla dzieci od ukończonego 10 miesiąca życia: Racuszki bananowe
Racuszki to klasyka. Już nasze babcie często przygotowywały je z ciasta drożdżowego, posmarowane dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Ale przecież nie chcemy ładować w siebie tylu kalorii, a już na pewno nie w nasze maluszki. Ale pozbawić ich tej przyjemności... też nie chcemy. Przedstawiamy więc lekką wersję racuszków bananowo-owsianych. Naprawdę lekką. A do tego łatwą w przygotowaniu. Nie zawierają cukru i mogą być zrobione przez każdego, kto potrafi utrzymać blender i wie, co to jest patelnia..
Odpowiednie od ukończonego 10 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- 2 jajka
- 1 kapsičku Good Gout BIO Banán
- 50 g Kendamil BIO/Organické dětské vícezrnné kaše
- szczypta proszku do pieczenia
- masło klarowane do smażenia
- 3 łyżki świeżych lub mrożonych borówek
- 1 banan
Sposób przygotowania:
Zblenduj w misce jajka,, kaszkę i bananową saszetkę. Mieszanina lekko się spieni, jak przy ubijaniu białek. Dodaj do niej szczyptę proszku do pieczenia i jeszcze lekko przemieszaj rózgą kuchenną. Racuszki piecz na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumienią. Jeśli nie masz masła klarowanego, możesz do smażenia użyć oleju roślinnego. W małej miseczce rozgnieć banana i borówki. Jeśli potrzebujesz gładszej konsystencji – użyj blendera. Takim owocowym puree smaruj racuszki. Smacznego!
Rada: Odłóż kilka kawałków banana i nieco borówek, aby przed podaniem racuszki ozdobić.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka