Przepis dla dzieci od ukończonego 8 miesiąca życia: Domowe biszkopciki
Na pewno znasz klasyczne biszkopty i ich mniejszą wersję, która idealnie pasuje do drobnych dłoni dzieci i świetnie im smakuje. Dzieci po prostu kochają biszkopty i są one również nieocenione jako część różnych niepieczonych deserów i smakołyków. Te małe biszkopciki powstały niejako z konieczności. Zakupione wcześniej do domu ciasteczka już się skończyły, a na dworze padał deszcz, więc nie pozostało nic innego, jak tylko zrobić swoje. Bardzo się sprawdziły i zniknęły w mgnieniu oka. Następnego dnia powstała ich druga wersja – z kakao, którą regularnie w domu pieczemy.
Odpowiednie od ukończonego 8 miesiąca życia
Czego będziesz potrzebować:
- 100 g SALVEST Põnn BIO Puree owocowe z jogurtem
- 50 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną, dodaj puree oraz jajko i powtórnie wymieszaj. Włącz piekarnik i ustaw na 180 °C, a w międzyczasie napełnij ciastem worek cukierniczy lub zwykły plastikowy woreczek, któremu odetnij jeden róg. Przez otwór, który nie powinien być zbyt duży, wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe, okrągłe ciasteczka. Piecz w piekarniku 10-12 minut.
Rada: lepiej odciąć mały rożek, który w razie czego zawsze można powiększyć. Odwrotnie się nie da :-)))
Wersja mini biszkopcików z kakao:
- 50 g mąki do wypieków
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki do pieczenia
- 100 g puree SALVEST Family BIO Maliny (450 g)
- 1 jajko
Sposób postępowania jest taki sam jak w poprzedniej wersji, trzeba tylko wypróbować czas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Orientacyjnie to 10-12 minut.
Přejeme dobrou chuť! 🙂
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka