Skąd mamy mają czerpać odpowiednią ilość składników odżywczych?

16. 12. 2022

Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią bardzo ważna jest dobrej jakości i zróżnicowana dieta. Ale nie tylko dla nich. Kobiety, które dopiero planują dziecko, również powinny się dobrze odżywiać. Poprzez to, co jedzą, wpływają na zdrowie dziecka, które urodzą.


Zbilansowana dieta jest ważna już dla kobiet planujących dziecko, ponieważ będzie miała wpływ na ich zdrowie i warunki rozwoju płodu w ich organizmie. Po urodzeniu dziecka i w trakcie karmienia piersią sposób odżywiania matki jest absolutnie kluczowy. Właściwe uzupełnianie składników odżywczych wpływa nie tylko na zdrowie matki, ale także na rozwój maluszka.

Składniki odżywcze są potrzebne niemowlętom i mamom

Przede wszystkim należy uzupełnić podaż składników odżywczych, które są zużywane przez organizm podczas karmienia piersią, takich jak kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo czy cynk. Niezbędne jest również zapewnienie dziecku wystarczającej ilości składników odżywczych w mleku matki, na przykład witaminy A, witamin z grupy B i jodu. Niewłaściwe odżywianie matki może być również przyczyną późnego rozpoczęcia lub krótkiego karmienia piersią. Może też zdarzyć się, że laktacja ogóle nie wystąpi. Niska jakość mleka matki może powodować słaby wzrost i rozwój dziecka, ponieważ nie będzie ono miało wystarczającej ilości energii, tłuszczów, białek, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należy DHA, witamin i minerałów. Złe odżywianie dziecka może również powodować niedostateczny rozwój mikroflory w jego jelitach, co może prowadzić do problemów z trawieniem i odpornością. Wszystko to może prowadzić do chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy choroby serca.

Na co zwrócić uwagę

Najlepszą profilaktyką jest oczywiście zróżnicowana i zbilansowana dieta mamy. Powinna ona dbać o dobrej jakości węglowodany i jeść je w każdym posiłku, owoce i warzywa powinna spożywać co najmniej 5 razy dziennie, nabiał najlepiej 3 razy dziennie, ryby, mięso lub jaja 1-2 razy dziennie, a napoje bezkofeinowe i niesłodzone pić praktycznie bez ograniczeń. Z drugiej strony powinna ograniczyć tłuszcze i sól. Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią ważne jest odpowiednie spożycie jodu, który można znaleźć np. w rybach morskich, produktach mlecznych czy żółtkach jaj. Dla zdrowia kości i zębów należy włączyć do diety pokarmy bogate w wapń, takie jak rośliny strączkowe, brokuły, parmezan, marchew, różne nasiona czy migdały. Dla większości stworzeń na naszej planecie niezbędny jest również magnez, który znajduje się w rybach, roślinach strączkowych, orzechach, bananach i daktylach.

Równie ważne jest przyjmowanie żelaza, którego dobrym źródłem jest jagnięcina i wołowina, podroby, a także rośliny strączkowe i warzywa liściaste.

Ważny jest kwas foliowy

Kwas foliowy jest niezbędny do tworzenia krwi i rozwoju układu nerwowego płodu. Jego naturalnym źródłem są warzywa liściaste i krzyżowe, fasola, soczewica i papaja. Sam kwas foliowy nie ma jednak własnego działania biologicznego. Mają je dopiero jego metabolity, czyli foliany, które powstają w wyniku przemian enzymatycznych w wątrobie. Jednak aż połowa kobiet ma problemy z tą przemianą. I to może być powodem jego niedoboru. A ponieważ rozwijający się płód jest uzależniony od przyjmowania go przez matkę i nie potrafi go sam wytworzyć, najlepiej stosować biologicznie aktywną formę kwasu foliowego - L-metylotetrahydrofolian (L-metylofolian). Wydaje się, że to dużo, o czym przyszła mamy musi myśleć? Tak, rzeczywiście jest tego dużo. Ale jej zdrowie jest tego warte.

Pomocny będzie wysokiej jakości suplement diety

Ale jest jeszcze jedna możliwość. I to jest jakościowy pomocnik - suplement diety, który ułatwi mamie dostarczenie potrzebnych jej składników odżywczych. Kendamum Napój dla kobiet w ciąży i karmiących piersią daje im w jednym kubku wszystko, czego potrzebują. Na przykład, zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego podczas karmienia piersią wynosi 500 μg. Napój mleczny Kendamum zawiera 400 μg kwasu foliowego w jednej porcji, w dwóch formach: 200 μg w postaci kwasu pteroilomonoglutaminowego i 200 μg we wspomnianym wyżej biologicznie aktywnym L-metylofolianie. Jedna porcja prawie pokryje również zapotrzebowanie na witaminę D3, która jest ważna dla wzrostu kości, zębów i mięśni, tolerancji glukozy, ochrony układu sercowo-naczyniowego i budowania odporności. I tak jest również w przypadku innych witamin i minerałów. W skrócie, Kendamum zostało opracowane z wykorzystaniem tego, co w Naturze najlepsze i najnowszej wiedzy naukowej, aby zapewnić mamom wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których potrzebują dla siebie i swoich dzieci w czasie ciąży, przed i podczas karmienia piersią. Napój jest przyjemnie słodki dzięki sukralozie, która powstaje z cukru buraczanego, ale w przeciwieństwie do niego nie zawiera zbędnych kalorii i jest od niego nawet 600 razy słodsza. Wystarczy wstrząsnąć 3-4 czubate łyżeczki proszku wraz z 200 ml wody w shakerze i gotowe!

Dla kogo Kendamum jest odpowiedni?

  • kobiety, które planują ciążę
  • kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią

Jakie są jego zalety?

  • kwas foliowy (folian)
  • wapń
  • witaminy D i C
  • witaminy B6, B2 i magnez
  • DHA
  • bez oleju palmowego

Co powinnaś wiedzieć

Suplementacja kwasem foliowym zwiększa poziom folianów u kobiet w ciąży. Niski poziom folianów u kobiet w ciąży jest czynnikiem ryzyka wystąpienia wad cewki nerwowej u rozwijającego się płodu. Dlatego zaleca się, aby kobiety w wieku reprodukcyjny przyjmowały 400 μg suplementowanego kwasu foliowego dziennie przez co najmniej 1 miesiąc i do 3 miesięcy po zapłodnieniu Folian pomaga również w tworzeniu krwi, przyczynia się do wzrostu tkanek zarodkowych podczas ciąży i bierze udział w procesi podziału komórek. Wapń jest potrzebny do utrzymania prawidłowego stanu zębów i kości. Witaminy D i C wspomagaj prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witaminy B6, B2 (ryboflawina) i magnez przyczyniają się do zmniejszeni uczucia zmęczenia i znużenia. Przyjmowanie DHA czyli kwasu dokozaheksaenowego z organizmu matki przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu u płodu i niemowląt karmionych mlekiem matki. Korzystny efekt uzyskuje się spożywając 200 mg DHA dziennie jako dodatek do zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych [tj. 250 mg kwasu DHA i eikozapentaenowego (EPA)].